Kennel Aulis Enkeli.

Finsk Lapphund / Lapinkoria / Finnish lapphund .

NYHEDER

vis:  hele indlæg / kort version

Hvalpe på vej

Opslået d. 16. september 2019 kl. 9.55

HURRAAAAA...


Lapinlumon Dunja er i dag blevet scannet drægtig med Lapinlumon Xuperi.

hvalpene forventes født sidst i oktober. Vi glæder os meget. Vellykket parring

Opslået d. 29. august 2019 kl. 10.55

Den 18. august drog Dunja og jeg afsted mod Umeå i Sverige, en pæn lang køretur i bil op gennem flotte Sverige.

I Umeå ventede Nord JV-15, EU JW-15, DK JW-15, DKW-15, NO UCH, DK UCH, SE UCH, NORD UCH Lapinlumon Xuperi på Dunja.

Vi havde nogle gode dage der oppe med vellykkede parringer og vi kunne køre hjem med en god mave fornemmelse.

Nu er der kun at krydse fingre og håbe på at der kommer små hvalpe ud af det, som vi glæder os til. 

Det er stadig for tidligt at sige om Dunja er blevet drægtig, men når hun er halvvejs i drægtigheden så er det muligt at få hende scannet og se om der er små "bobler" i maven. 

Xuperi med hans utroligt smukke ydre og hans glade venlige sind, har gjort det fabelagtigt på de udstillinger han har deltaget på, han har 8 titler som han havde allerede i en alder af 3-4 år. 

Xuperi har HD: A. 

øjnlyst i 2016 Uden Anmærkninger og igen i 2018 Uden Anmærkninger. 

Han er Prcd/PRA: fri og Pompes:Fri.


Lapinlumon Dunja Har HD: A/B=B hofter. AD: 0. Prcd/PRA . Fri og Pompes: Fri. Øjnlyst i 2016, i 2018 og igen i 2019 Uden Anmærkninger, der har betydning i avl. Dunja er mental beskrevet, med fine reaktioner og afreaktioner.


Så disse hvalpene vil genetisk være fri for PRA og Pompes og vil ikke kunne få disse sygdomme eller bære genet for dem videre. 


Et stort tab

Opslået d. 29. juli 2019 kl. 5.15

Nå, nu er der efterhånden gået så lang tid, så jeg kan skive om det her, Sofus min gamle lapphund, somslet ikke blev så gammel er gået over regnbuebroen til den anden side.

Sofus var min første finske lapphund og ham som er årsagen til min store passion for racen og mit lille opdræt her, han skabte alle drømmene og hjalp mig udføre dem. Sofus var en meget speciel hund fo rmig, hun kunne læse mig før jeg selv anede hvilket humør jeg var i og han gjorde hvad han kunne for at gøre mig glad. om det så var en pot ei hånden, et snude skub eller at lægge sit store dejlige hovede ind til mig eller det var at fjolle rundt lege med ting, så gjorde han det. Sofus ville aldrig skuffe, han var perfektionistisk og var hurtig til at lære alle ting, det var som om vi talte samme sprog. Sofus var klog, han vidste godt hvad man måtte og ikke måtte, som dengang Culo og Buller og en ferie hund vi passede fik åbnet hoveddøren en tidlig tidlig morgen og var på vej til at gå tur på egen hånd, der stod Sofus ude i indkørslen og gøede af dem, jeg e rsikker på han sagde " Hallo, nej, kom tilbage, de må i ikke det der. Hallo kom tilbage I må ikke gå selv.." og denne fribrilske gøen vågnede vi jo af og kunne så løbe ned af vejen iført nattøj og sutsko og få hentet de 3 andre hjem igen. takke være Sofus var de ikke nët ret langt. Sådan har det altid været med Sofus. Han passede på og sørgede for der var orden i sagerne.


Sofus led af slidgigt i den sidste del af ryggen og havde gjort det i en del år, han havde gået med det længe inden jeg fandt ud af hvad det var, for han skjulte altid godt hvis han ikke var på toppen, hvilket er et kendetegn for racen, de er møg seje og bider bare smerte i sig og fortsætter som de plejer, men der opstod flere g flere ting hvor jeg bemærkede han ikke var som han plejede at være og derfor den gennemgribene undersøgelse som viste han havde slidgigt i ryggen. med medicin og træning af muskler fik vi alligevel en del år mere, men medicin dosisen måtte forhøjes og der måtte mere til for at dække hans smerter, vi forsøgte også alternertive veje med Canabis dråber, samt div. kosttilskud, men det holdte ikke længe før så var det ikke nok. Han kunne have gode dage men også dårligehvor det var en pine for ham at lægge sig ned. så da vi kunne konstatere at det var ved at være tid til mere medicin eller højere dosis, blev vi enige om at nu var det nok, nu skulle han have fred og slippe for smerterne. Oveni havde Sofus udviklet en seperations angst den seneste tid, som blev mere og mere intens, han kunne ikke holde ud ikke at være sammen med mig, var vi nogle steder ville han helst at vi rent bogstavligt bare sad og holdte i hånden, gik jeg, evt i ringen med en af de andre hunde på en udstilling, så hylede og gøede han, hjertensskærene, fordi jeg var gået fra ham,noget som kun tager 10 min. hjemme var det også svært for ham, hvis jeg gik, men dog i et andet omfang. Så alt lagt sammen og som dyrelægen sagde " vi ved ikke hvor medtaget hans organer er af al den medicinering" så blev den hårdeste beslutning taget, sofus skulle gå i forvejen. 

Det er altid sindsygt hårdt at tag denne beslutning, man føler sig som en gud der bestemmer hvem der skal leve og hvem der ikke skal, også bare det egoistiske, ikke at få lov til at have sin bedste ven hos sig længere.

Men vi fik sagt farvel på den bedste måde, dyrelægen kom hjem til os, og gav Sofus det der skulle til for at han kunne sove stille ind, mens han lå i mine arme. Da han var taget afsted fik de andre hunde lov til at komme ind og sige farvel, kun Dunja som altid har set op til Sofus, tog fat med hendes lill epote og hev i den livløse krop. Hun skulle måske lige se om han bare sov, ellers var det hendes forsøg på at få ham tilbage. 

Hans lille urne står så fint med det billede, der hang af ham nede på arbejdet hvor han havde sin gang som pædagog hund og hjalp så mange børn til at opleve tryghed og nærvær og kærlighed og lysten til at lære via af leg med Sofus, ved siden af. så føles det lidt som om han stadig er hos os og han følger med i hvad vi laver. 


I hjertet gemt og aldrig glemt, min stjerne min engel.

Ære være dit minde.

SUNDHeDSRESULTATER

Opslået d. 17. maj 2019 kl. 8.35

Hurrrraaa.


Så fik Aulis Enkeli Bastian været igennem alle hans sundheds tests. og sikke dejlige positive resultater der er kommet.

i marts blev Bastian øjnlyst fri, altså ingen anmærkninger på øjnene.

Han er så blevet HD og AD røngten fotograferet og resultetet er kommet. Bastian har A hofter og 0 på albuerne. det er jo helt fantastisk skønt.

Der er blevet sendt gentests afsted til Laboklin og svaret på den er også kommet retur. Bastian er FRI for Prcd/PRA og fri for Pompes.

Ydermere så er Bastian blevet mental beskrevet, og han havde sunde reaktioner og gode afreaktioner på de ting han blev intruduceret for.

Alt igennem en helt fantastisk hund, sund og rask og med et godt temperament. og på udstillinger gør han det jo også godt med Excelent og Ck og flere recerve certs. Så smuk er han jo også. 

Så nu er han klar til avl. Jubiiiii...

Tiden går så hurtigt...

Opslået d. 29. marts 2019 kl. 6.05

Huhej hvor det går hurtigt nogle gange. Især når man har et kuld hvalpe, 8 uger flyver afsted, man syntes lige man har siddet forventningsfuld ved fødekassen og taget imod de små hvalpe også blinker man engang med øjnene også er de 8 uger, fuld af fis og ballade og klar tila t komme ud til deres nye familier.

Jeg lægger altid stor vægt på at socialisere mine hvalpe bedst muligt, de er i hænder fra da bliver født til de sendes ud af døren til deres nye hjem. de møder mange forskellige mennesker, og de kører i bil, de kommer på tur og bliver intruduseret for hverdagslivet i et tempo som passer dem.

Nu er det 3 uger siden de rejste og man har fået pustet ud og sovet igennem også er det man så småt begynder at se frem til næste kuld.

det næste kuld her bliver til efteråret, det er min Dunja, som skal have sit 3. kuld og hvem ved, måske hendes sidste. Dunja er en særlig pige for mig, min første tæve. Da jeg ikk ekunne få en hvalp efter min første helt særlige lapphund Sofus, va det en gave at jeg kunne få en efter hans bror Aslan, så Dunja er så tæt på Sofus og med de linjer som jeg gerne ville have. 

Denne gang skal Dunaj og jeg rejse langt for at møde hendes udkårene, en hanhund som jeg kun har kunnet drømme om at parre med, og kun en gang har spurgt indtil, lidt i sjov, da jeg kendte svaret. Men nu er det endt sådan at Dunja skal parre med drømmefyren, næste gang hun kommer i løbetid.


Nu er alt jo ikke kun hvalpe, jeg kan jo godt li at udstille og har været afsted 2 gange i år, i februar i Fredericia, kun Bastian og jeg, ren fornøjelse og hygge, Han fik en flot flot kritik, excelent og Ck og dommeren sagde " jeg kan godt li din hund. det var dog ikk ehelt nok til at placere sig i top 4 af hannerne, men jeg er meget tilfreds, Bastian er stadig ung og det vigtigeste er at han kan li at være afsted med mig. 2. udstilling var i Spidshundeklubben i Bjæverskov, uha en lille bitte hal med en masse trapper hvor alt for mange hunde blev klemt ind. Cleo var startet løbetid og da jeg kun havde hende også 3 hanner med, så gav det en del piven og pusten fra drengene af. Men trods det, så gik det godt. Bastian vandt junior klassen og fik exc. og CK og ju.Cert og er nu derfor Dansk Junior Champion OG Klub junior champion. han blev 5 bedste hanhund med recerve cert. 

Culo har holdt en lang pause fra udstillingsringen, dels fordi han ikke rigtig gider, og fordi han var syg i foråret pga. et fremmedlægme i halsen som gjorde han hævede op og for at dyrelægerne kunne finde ud af hvad der var galt måtte hans eminente store pels klippes af så han kunne CT scannes. så han har været helt bar på halsen, ikke noget kønt syn, men de fandt årsagen til hævelsen og kunn ebehandle korrekt. Nu er pelsen kommet ud igen og han er ved at være flot igenm han døjer så bare lidt med et par. kg for meget, men det arbejder vi på. Culo stilled ei champion klassen og fik exc. han syntes stadig ikke at løbe rundt i en ring er det sjoveste, mere, som han gjorde som ung, han er også snart 8 år og veteran, så det er ok. gamle Sofus kan løbe endnu, kors hvor jeg elsker at være i ringen med ham. Han løb sig til excelent med CK og blev BIR veteran og 4. bdste hanhund og BIS 4.

Cleo stillede sin sidste gang i de uoffcelle klasser og det gik godt, hun vandt hvalpe klassen med SL og blev BIM hvalp. så fint. :-)

Nu tager Sofus, Bastian og jeg en tur over øresund og prøver at se hvordan det vil gå i Sverige.


Fresca er godt igang med lydighedstræningen og er atarter op på Agility, det syntes både hende og jeg er sjovt, så det er helt klart noget vi skal fortsætte med, især hvis hun holder op med at lave æresrunder rundt på hele træningspladsen og forstyrrer de andre hunde der træner. 

Hun er en pige der godt kan li at løbe og løbe stærkt, derfor var vi en tur i Bjærringbro over på Greyhound vædeløbs stadion, nuuj det var sjovt at se hvor stærkt de kan løbe de kære lapper, når de først får fat i hvad det er de skal. Så det skal vi helt klart prøve igen til efteråret, hvor der er arrangeret en dag igen derover for lapphunde. 


Hyrde arbejdet er vi stadig i fuld gang med og det går rigtig godt med Dunja, hun er nu så langt i træningen at hun har flyttet rundt på en flok på over 10-12 individer, der skulle ud af en boks, ind på en stor fold, rundt der og tilbage ind en take penn. hun er så sej! og jeg er så stolt, hendes datter Camma fra C-kuldet med Fidelis Elmo, er også begyndt at hyrde træne sammen med os og hun viser virkelig stort potienale, hvis hun fortsætter sådan så bliver hun en rigig god og habil hyrde hund, også er lapperne slet ikke beregnet til at hyrde på får, men på rener. Jeg er en pave stolt kennelmor, over at afkom herfra, har bevaret racns egenskab, nemlig hyrde instinktet. D-kuldet er født.

Opslået d. 12. januar 2019 kl. 15.45

Så kom dagen hvor Lapinlumon Lapintyttö, til dagligt kaldt Luna fik sit første kuld, vores D-kuld

Alt gik hurtigt og som det skulle. 3 velskabte hvalpe så dagens lys den 10.01.19. 

En han og to tæver. alle tre sorte med gyldne/lyse aftegninger. Alle er afsat.

Faderen til hvalpene er Lapinlumon Addja.


Fantastisk..

Opslået d. 10. december 2018 kl. 13.10

Så var vi afsted på årets sidste udstilling i Spidshundeklubben.

Dette er en særlig udstilling, for det er der man kåre årets mest vindene hunde.

Og minsanten, min gamle dreng Aulis tildagligt kaldet Sofus, han blev årets mest vindene hanhund af de finsk lapphund 2018, han blev årets mest vindene finsk lapphund veteran og oveni købet årets 4. mest vindene veteran af alle racerne i spidshundeklubben. Så jeg er klart nok pave stolt af min dreng. Tænk at i en alder af næsten 10 år så placer han sig som årets bedste hanhund blandt så mange flotte og meget yngre hunde.

Til at dømme årets sidste udstilling var Dommer Toni Jackson, fra England kommet, hun er race specialist og opdrætter selv racen. Nok også derfor at der var tilmeldt over 70 finske lapphunde til denne udstilling.

Ud af alle hannerne der blev min Aulis Enkeli Bastian 4. bedste hanhund med junior cert, klub junior cert og recerve cert. Han blev BIR junior og BIS3 junior den dag. En helt fantastisk oplevelse. Jeg er SÅ stolt af mit opdræt og af ham i særdeleshed.

Lille Aulis Enkeli Cleo var også med, hun er meget ufærdig i sin udvikling lige nu, så det blev en Lovende i baby klassen.

Lapinpoika's Fresca stillede i junior klassen og jeg havde ingen forventninger, da hun er kort pelset, men hun fik excelent og blev 2. bedste junior tæve, hun er også helt igennem fantastisk skruet sammen med vinkler og bevægelser mm, hun har bare ikke megen pels.

Lapinlumon Lapintyttö aka Luna, debuterede i champion klassen og fik en excelent og ck og blev 3. bedste champion tæve.

Og ja, så kom dagen hvor Luna skulle drægtighedsscannes og ja hun venter hvalpe. Vi glæder os meget til de små kommer i starten af januar.


pt. tager vi ikke imod flere hvalpe interesserede, da vi allerede har nogle skrevet op. 

 

Så krydser vi fingre....

Opslået d. 18. november 2018 kl. 0.20

Aller først så, må jeg fortælle at Lapinlumon Lapintyttö aka Luna er blevet parret med Lapinlumon Addja.

Så nu krydser vi fingre og håber der kommer hvalpe i starten af 2019. 

Det med avl er ikke altid så nemt, Luna skulle have været paret med Terhakan Viltihauuu en ældre herre, men netop fordi han er gammel, havde vi allieret os med en dyrelæge, så ingen hunde led overlast under parringen, men inde vi kom så langt, undersøgte dyrelægen lige Viltti, og desværre konstaterede han at Vilttis testikler ikke var som de skulle være, en sædprøve viste også at Viltti var steril og at det var testikkelkræft han havde.

Det var virkelig sørgeligt at stå der og skulle glæde sig over en parring som så endt med en så trist konstatering for Viltti og hans ejer. 

Men Annika fra Kennel Black Tracks, som ejer Viltti, tilbød os at vi kunne bruge Lapinlumon Addja i stedet for. Addja er far til mit B-kuld med Dunja, så jeg ved jo han kan lave fine hvalpe, så det takked ejeg ja tak til.

Og Luna og Addja havde en vellykket parring, så nu er der kun at krydse fingre.


Vi har også været på dobbelt udstilling, International udstilling i Herning. her i starten af november. Min søde lille Cleo, blev BIR Baby (bedst i racen) begge dage. Bastian min smukke dreng, blev 2. bedst hanhund om lørdagen med junior cert og reserve cert. Han er så fantastisk nem at have med og gør det så godt.Så jeg er meget stolt af mit eget opdræt.


Udenfor de "polerede gulve" gør vi det også godt, Dunja og Fresca giver den virkelig gas med hyrdetræningen og viser gang på gang at de udvikler sig, og de overrasker mig hver gang vi er afsted, med hvad de kan. Såe det er en fornøjelse for os alle at arbejde med deres naturlige instinkt.

Dunja har også haft sin første arbejdsdag som pædagoghund på mit arbejde, hun gør det helt fantastisk sammen med børnene, hun finder sig godt til pas i dette element og hun vil så gerne børnene. Så det samarbejde skal nok blive berigene for alle parter.


Culo drengen er fyldt 7 år, men det mærker man ikke, han er stadig lige glad for at ligge og lege med noget legetøj, min glade hoppe bold. Han er helt frisk igen efter hans sygeforløb i for-sommeren, hvor han have fået i fremmedelegne ind under huden i halsen, som dannede betændelse.  

Sikke en debut...

Opslået d. 11. oktober 2018 kl. 13.20

Den. 5.10.18 fyldte Aulis Enkeli Cleo 3 mdr. og der skulle hun med på sin første udstilling.

Vi havde taget turen til nordjylland, Cleo, Bastian, Fresca, Luna, Sofus og jeg. Vi skulle udstille i Nørager i spidshundeklubben.

knapt 40 hunde var tilmeldt. Først var Cleo i ringen, og hun vandt sin klasse over 2 andre fine baby tæver, hun blev siden BIM baby. (Bedst i modsat køn)Jeg er meget solt af hende, hun gjorde det så flot, taget i betragtning af at hun aldrig har prøvet det før, så tog hun hele oplevelsen med lang køretur, overnatning fremmed sted og en amsse hunde omkringsig og mennesker, helt cool. 

Bastian vandt junior han klassen med Excelent, han fik desværre ingen CK (champion kvalificeret) da dommeren syntes han stadig har lidt for meget hvalpepels blandet med voksen pels og det er rigtig nok, pels mangler Bastian ikke. 

Fresca fik en very good og blev nr. 2 i hendes junior tæve klasse, hun har brug for mere tid til at færdig uvikles og dette er også korrekt.


Luna, min lille prinsesse, hun vandt åben klasse med Excelent og CK og blev bedste tæve og enda BIM og hun fik cert, hvilket betyder at nu er Luna Dansk champion. Jeg er SÅ glad og pave stolt af min lille fine pige. 


Gamle Sofus (Aulis) han vandt >Veteran klassen med excelent og CK og blev siden 2. bedste hanhund. han blev BI veteran og han blev BIS2. hold op en dejlig oplevelse, min gamle dreng som bare gør det så godt i ringen, han elsker at være sammen med mig og at vi laver noget sammen, bare ham g jeg og at udstille handler meget om at have en god kontakt. 

Så det var hele turen til nordjyland værd.


Vi har også været på nattrim, Dunja, Culo og Bastian. Nattrim er et orienterings løb rundt i Herlufholm skoven, efter mørkets frembrud, hvor man skal løse forskellige opgaver sammen med sin hund. Vi havde formået at samle et hold stortset kun beståene af Lapphunde, vi fik placeret jævnt i midten af alle de konkurrerende hold. 

Fresca og jeg har været på et kropskontrols kursus, hvilket vi begge syntes var rigtig sjovt, det var meget med at "kravle" rundt på forskellige ting og have styr på sine ben og bagpart, Fresca er jo en pige som bare kaster sig ud i ting som dette, hun elsker det at få lov at lege på en anderledes måde og bruge kroppen. 


I efterårs ferien skal vi ud og vandre vi ska lvandre sammen med en gruppe andre lapphunde rundt på langeland, det skal nok blive hyggeligt.


Vi venter stadig på at Luna skal komme i løbetid, hvor hun så vil blive parret med Culo.  Efterår 2018

Opslået d. 23. september 2018 kl. 0.55

Så gik sommeren med at have et skønt kuld hvalpe. 5 dejlige Dunja/Elmo hvalpe der sørgede for liv i huset og glade dage.

De er nu alle rejst hjem til deres nye familier og de har alle fået en god start der. Det er skønt at jeg kan følge dem alle b.la. via facebook.


Men selvom her har været hvalpe så, har vi også brugt tid på de voksne hunde.

Lapinpoikas Fresca er blevet mentalbeskrevet og vi har været til udstillinger, b.la.  DKK udstilling i Ballerup og dobbelt udstilling i Spidshundeklubben hvor Aulis Enkeli Bastian formåede at blive BIS2 den ene af dagene og BIS 4 den anden. Så jeg er meget stolt.

Hundetræningen er vi også kommet godt igang med oven på en dejlig sommer pause. 

Hyrdetræningen er vi kommet igang med igen, til stor glæde for hundene og jeg, jeg bliver altid så glad og stolt, når jeg ser mine hunde arbejde selvstændigt og at de stadig har deres instinkt bevaret tiltrods for at færrer og færrer b.la. i Dk ikke bruger lapphunden til det den oprigtigt er skabt til, nemlig at drive rener, at vi i Dk har lapphunden primært som familie hund er der jo intet galt i, dette kan de også så udemærket, men det glæder mig så meget og imponer mig hvergang, at når man så giver dem en opgave med at samle en flok får, selvfølgelig med træning, så formår de det. Så det nyder jeg at arbejde med, det er en herlig ting at man kan få lov til at arbejde med sine hunde med noget de er skabt til, selvom man ikke skal bruge det i hverdagn, jeg har ikke får, eller nogen intentition om at få det, men jeg syntes det er vigigt at stimuler sine hunde og når jeg kan gi mine hunde den mulighed at få lov at lave det de er skabt til, samt give dem en fed oplevelse med at få lov til at arbejde med deres instinkt, så gør jeg det gerne. 

Nu kommer et efterår hvor vi venter på at Lapinlumon Lapintyttö aka Luna kommer i løbetid og hun så skal have sit første kuld hvalpe  med vores egen Lapinlumon Culo som jeg glæder mig meget til, jeg søger i den forbindelse en udstationerings familie til en tæve hvalp, man kan læse mere om udstationering her på hjemmesiden.                                                                                                                                                                        Vi skal også på nattrim tur med kreds 10 i Dkk, hvor vi skal ud og gå i mørke og løse forskellige opgaver, der er jeg så heldig at kunne stille med et rent lapphunde hold, vi skal også  på vandretur rundt på langeland her i efteråret, samt til kropskontrols-kursus med Caroline Larsen som instruktør, så her sker lidt.

Og flere udstillinger skal vi også til, bla. i Herning, Nørager og i Vissenbjerg. Rss_feed