Kennel Aulis Enkeli.

Finsk Lapphund / Lapinkoria / Finnish lapphund .

Den Finsk lapphund er en gammel race. Den har i århundreder hjulpet samerne i det nordlige skandinavien med deres renflokke. Finsk lapphund var meget værdsat og helt uundværlige for deres ejere. 

Pga. den tætte kontakt med mennesket, er Finsk lapphund en meget udadvendt og venlig hund, der er loyal overfor alle familiemedlemmer.

Den Finske lapphund bruges ikke så meget som tidligere som hyrdehund, men som selskabshund, som er meget populær i Finland og begynder også at vinde indtog i andre lande.


Den Finsk lapphund er en meget venlig og glad hund, der elsker selskab og børn.
Den er en selvstædig hund, der kan kræver noget tålmodighed i træningen af den, nogle individer kan blive gode trænings makkere, mens andre med deres katteagtige personlighed, abselut ikke egner sig som træningshund til lydighed, ønsker man sig en konkurrence hund skal man nok vælge en anden race, for den finske lapphund arbejder på sin helt egen måde, og det er ikke altid den gider samarbejdet, man skal huske på den er en spidshund. Men man kan også få et individ som enormt gerne vil træne og samarbejde, så det er meget individuelt og der kan ikke gives nogle garantier.


Den finske lapphund har fra starten af århundredet haft forskellige navne, såsom "Lapplands hyrdehund", ”Lapplands spids" og "Lapplands hund" (Lapinkoira). 
I 1971 blev racen Finsk lapphund godkendt i Finland og i 1973 blev det første kuld hvalpe født på Peski-Kennelen. 

Den Finske lapphund stammer fra de langhårede rensdyrhunde. Racen anvendes stadig i nogen udstrækning til pasning af rensdyr, får og bolig. Hovedparten af de finske lapphunde bruges i dag som selskabshunde eller som vagthunde, da det er en gøene race, og de alarmere når der sker noget uventet.


Racen er en meget populære hunderace i Finland, hvilket skyldes racens sundhed, temperament, udseende og righoldige farvevariationer. For familier med meget friluftsliv er den en alletiders følgesvend i al slags vejr, da den elsker at være ude og er meget udholden.


Ud over racens lidt katteagtige væsen, skal man være opmærksom på at hanhunde elsker nødvendigvis ikke andre hanhunde, ligesom ikke alle tæver bryder sig om at være sammen med fremmede tæver. 

Det er på ingen måde en aggressiv hund og det må den heller ikke være, men det er ikke en race som betingelsesløst elsker alle andre fremmede hunde. Racen kan have et vist temperament og have lyst til at hævde sig i mødet med fremmede hunde. Men den må på ingen måde være stresset og lave udfald, som er et problem, når den på de daglige gåture møder fremmede hunde. Man skal acceptere dette og ikke tro man kan ændre på det, for det ligger til racen og deres personlighed at de nødvendigvis ikke ønsker samværd med andre fremmede hunde.

Man kan med held godt øge sin flok derhjemme, hvis det er en hvalp føres ind i flokken, men s den har hvalpelicens, men det er ikke altid de kommer til at elske hinanden og i værste fald acceptere hinanden. 


Temperament og kønspræg:

 • Den finske lapphund er rolig, modig, selvstændig, trofast, lærenem og børnevenlig.
 • Hanhunden er meget udtryksfuldt og med kraftig pels, mens tæven, hendes pels er en anelse kortere.                                

Aktiviteter:

 • Finsk Lapphund er en god følgesvend, men det er meget individbestemt om den er en god træningspartner. men flere individer har dog gjort det ganske udemærket indne for lydighed, agility, udstilling og hyrdning.                                                  

Farver:

 • Alle farver er tilladt. De mest almindelige er dog sort og brun med aftegn der passer til grundfarven.
  Der er efterhånden fremkommet en del finske lapphunde, der er næsten ensfarvede, helt sorte, eller meget lyse.
 • Pelsen kræver ikke meget arbejde, da den er selvrensende.
 • Karakteristisk for spidshunde er, at de ikke "lugter af hund".                                                                                         

Sundhed:

 • Den finske lapphund er en udpræget sund race uden nedarvede defekter.
 • Parringer og fødsler klares uden større komplikationer.                                                                                                            

Størrelse:

 • Hanhund: 46-52 cm.
 • Tæve: 40-46 cm.                                                                                                                                                            

Bemærkninger fra andre:

 • Behøver varme, opmærksomhed og omsorg.
 • Verdens klogeste hund.
 • Så klog, at den kan spille dum.
 • Kræver sin luftetur uanset vejret.
 • Vogter familiemedlemmerne, og slapper først af når alle er samlet.
 • Fortæller når der kommer gæster.
 • Kan se så undskyldende ud, at man ikke nænner at blive vred.
 • Lapphunden har det aller gladeste ”smil”. Noget andre racer må misunde den.


Eneste ulempe ved denne race er, at man får ikke lyst til andre racer, og man ender med gerne at ville have mere end en lapp hund!